maandag 3 november 2008

Painted Desert en Tuba City

Cameron leek ons niet de ideale overnachtingsplaats en we besloten nog wat verder te rijden. De ondergaande zon zorgde voor een prachtig gekleurde woestijn. Achteraf lazen we dat we door de 'Painted Desert' gereden waren.
We waren echter te moe voor foto's, ook de dinoafdrukken lieten we aan ons voorbij gaan. De jetlag speelde ons parten en het enige wat ons nog kon bekoren was een bed in Tuba City.

Dat bleek niet zo eenvoudig. Het motel naast de oude Trading Post was erg prijzig.
Na lang zoeken vonden we onderdak in het eenvoudig Dine' Inn Motel. Dine (=de mensen), zo noemen de Navajo zichzelf.

Een restaurantbezoek zat er niet meer in. We stelden ons tevreden met een diepvriesmaaltijd om mijn kleine en Rudy's grote honger te stillen.

Cameron Trading Post

Het eerste dorpje dat we tegenkwamen buiten het nationale park was Cameron. Dit kleine plaatsje is ontstaan rond de Cameron Trading Post.
Deze handelsposten kom je overal tegen in indianenreservaten. Meestal was dit de enige plaats in een omtrek van honderd kilometer, waar indianen terecht konden. Hier ruilden ze hun vee, sieraden en tapijten voor voedingswaren, tabak, koffie,... Die ruilhandel is blijven bestaan tot na de Tweede Wereldoorlog.

Little Colorado Canyon

Het werd tijd om andere oorden op te zoeken. Maar eerst bezochten we nog de Little Colorado Canyon, het kleine broertje van de Grand Canyon.
Eigenlijk zou je deze voor de Grand Canyon moeten zien want het is ook de moeite waard. Alleen, na de Grand Canyon lijkt het niet meer dan een grote scheur in de aardkorst.

Grand Canyon East Rim

De Grand Canyon is te groot voor één dag dus we breiden er nog eentje aan. Vandaag hadden we meer geluk met het weer. De lage winterzon zorgde voor schitterende kleuren.
We reden naar de east rim en stopten op de verschillende viewpoints. Ze hebben allemaal exotisch klinkende namen: Yaki, Shoshone, Grandview, Moran, Zuni, Papago, Pinal, Lipan, Navajo.


Het blijken allemaal namen van indianenstammen te zijn... of toch bijna. De Grand Canyon is van oudsher indianengebied.We bezochten er de Tusayan ruïnes. Dit is een indianen-pueblo die zo'n 800 jaar geleden bewoond was.
We hadden geluk er stond weer een Rangers Talk op het programma. Hoe? Wat? Rangers Talk?

In alle nationale parken worden verschillende activiteiten georganiseerd. De Ranger Walks en Rangers Talks zijn er twee van. Het filmpje hieronder laat zo'n Ranger in actie zien. Niet door ons gefilmd overigens, maar ze zijn allemaal even gedreven.

video

Onze laatste stop was aan de Desert View. Daar staat een mooie toren die rond 1933 gebouwd werd met stenen uit de regio.


Binnen is de toren versierd met prachtige indiaanse motieven, gemaakt door bekende indiaanse artiesten.