dinsdag 4 november 2008

Many Farmers - Chinle

Na een paar uurtjes Monument Valley reden we naar onze volgende bestemming: Chinle.
Onderweg kwamen we in het dorpje Many Farmers. De presidentsverkiezingen waren nog bezig. Een viertal trotseerde de kou om nog zoveel mogelijk stemmen voor Obama te ronselen.
Heel veel indianen hoopten op een overwinning van Obama.


Dat Obama de verkiezingen in Arizona zou winnen was twijfelachtig: Phoenix is namelijk de thuisbasis van Mc Cain. Alhoewel je weet nooit... met Jezus in de buurt. Die verricht soms wonderen.

Monument Valley

Tuba City ligt aan de rand van het Navajo-reservaat. Dit is het grootste indianenreservaat in de US. Het  reservaat is twee keer zo groot als België met amper 175.000 inwoners. Dus als je 't hier te benauwd krijgt ...
Het stadje kon ons niet bekoren en we zijn dan maar onmiddellijk vertrokken richting Kayenta. Daar start de Scenic Road naar Monument Valley.

Het park ligt in het 'Four Corners'-gebied.
Dat is de enige plaats in de US waar vier staten aan mekaar grenzen, namelijk Utah, Colorado, Arizona en New Mexico.


Monument Valley is vooral bekend van de westernfilms. John Ford vond
dit het ideale decor voor een paar van zijn kaskrakers waaronder Stagecoach.
Het park wordt beheerd door de Navajo's. Je kan er niet vrij rondtoeren want er wonen nog steeds indianen.
Tegen betaling mag je het park in maar je moet de 27 km lange Valley Drive volgen.


Deze weg slingert zich langs zeer spectaculaire rotsformaties. De viewpoints hebben toepasselijke namen. Links zie je 'The Thumb'. Hierboven 'Window View'.


De rotsformaties zijn 2 à 300 meter hoog. De rode kleur verandert naargelang de stand van de zon... als er zon is tenminste.

Hier en daar zie je nog de traditionele Navajo-huizen staan: hogan. Hogan hebben de vorm van een iglo maar worden gemaakt van klei en stro, het skelet is van hout.

Dit zijn 2 exemplaren die bij het bezoekerscentrum gebouwd werden. De nog bewoonde Hogan mag je niet fotograferen zonder toestemming.

Tuba City

Tuba City is met 9.000 inwoners de grootste Navajo-gemeenschap in Navajo Nation. 95% van de inwoners zijn Navajo of Hopi, een andere indianenstam.Een groter contrast met een doorsnee Amerikaans stadje is nauwelijks denkbaar. De mensen, huizen, winkels, alles ziet er grauw en verwaarloosd uit. De werkloosheid is torenhoog en de daarmee samenhangende alcohol- en drugsverslaving tast de hele gemeenschap aan.
Toen we winkelden in het lokale warenhuis, werden onze 'getrouwheidsppunten' heel snel ingepikt door de volgende in de rij. De vrouw was zichtbaar tevreden met die extra puntjes op haar getrouwheidskaart.
Ons kleine motel werd gerund door een Navajo-familie. Bij het uitchecken vroegen ze mij voor Obama te stemmen. Ze dachten dat ik een Noord-Amerikaanse toeriste was. Van België hadden ze nog nooit gehoord en zelfs Europa deed geen belletje rinkelen.
Tuba City is niet onze favoriete vakantiebestemming, zelfs het pas geopende interactieve Navajo-museum kon ons niet verleiden tot een langer verblijf.