donderdag 6 november 2008

Petrified Forest

Het Petrified Forest was onze volgend doel. Hier ligt een grote concentratie versteende boomstammen. Om het gebied te beschermen werd het een nationaal park.In het bezoekerscentrum bekeken we eerst een inleidend filmpje over de oorsprong van deze versteende bomen. Het zijn eigenlijk fosielen van bomen, die stammen uit de tijd van de dinosauriërs. Er werden hier dan ook skeletten en fossielen van dino's gevonden.Bomen zijn blijkbaar niet zo erg geëvolueerd want de schors lijkt erg op de boomschors die wij nu kennen.


Er valt nog veel meer te zien in het park. Grijze bulten waar amper nog iets op groeit zijn typisch voor de Gray Badlands.


Een ander deel van het park wordt de Blue Mesa genoemd. Deze vreemde bulten krijgen een blauwe schijn bij avondzon.

Een totaal ander kleurpalet zagen we in de Painted Desert.
De ijzeroxide in de rotsen zorgt voor een warmrode kleur, die zeer intens was toen wij er 's avonds waren.
Toen we het park uitreden moesten we door een controlepost. Diefstal van de versteende boomstammen is nog altijd schering en inslag. Ondanks de hoge boetes verdwijnt jaarlijks ongeveer 12 ton uit het park.

Op weg naar Gallup kregen we nog eens controle. Dit keer van de Highway Patrol.

We bleken een 'Emergency vehicle' gehinderd te hebben.
"We are from Belgium" bleek weinig indruk te maken: we kregen een officiële warning van CR Suggs. Maar hij bleef beleefd: "Welcome to the USA".

Holbrook

Vandaag zijn we gestart in Holbrook. Rond 1885 was dit een berucht wildweststadje, maar nu is het wat ingedommeld.Ooit maakte één van de Dalton-brothers hier een paar slachtoffers in 'The Bucket of Blood Saloon'.De saloons zijn al lang verdwenen maar de gevangenis kan je nog bezichtigen en zelfs even testen.Bij gebrek aan historische gebouwen hebben ze de geschiedenis van het plaatsje samengevat op deze
muurschildering.Het stadje ontstond na de aanleg van de Santa Fe Railway. Later bracht de Route 66 er leven in de brouwerij.


Je kan er nog altijd logeren in één van de zes Wigwam Motels die ooit in de US gebouwd werden. Dit motel uit 1950, werd in 1988 grondig gerestaureerd en is ondertussen beschermd.