vrijdag 7 november 2008

Window Rock

Window Rock, in Navajo Tségháhoodzání, is de administratieve hoofdstad van Navajo Nation. Met bijna 70.000 km2 die zich uitstrekken over noordoost Utah, zuidwest Colorado, noordoost Arizona en noordwest New Mexico is dit het grootste indianenreservaat in de VS.

De speciale rots is voor de Navajo's een mythologische plek. Het is een van de vier plaatsen waar Navajo medicijnmannen water halen voor de ceremoniële regendansen.

Het monument van de code-talkers herinnert aan de rol van Navajo-soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Ze gebruikten een code op basis van de Navajo-taal. Deze ongeschreven taal werd slechts door een handvol niet-Navajo's gesproken. Daarom is de code nooit gekraakt.

De Navajo's waren heel loyale soldaten. Desondanks kregen de 'indianen' slecht in 1949 stemrecht.

In Window Rock bezochten we ook de nogal armtierige zoo en het heel interessante Navajo Nation Museum.

Ganado: Hubbell Trading Post

Vandaag werd nog een dagje Navajo-Nation. Eerst bezochten we in Ganado de Hubbell Trading Post. Dit is de langst bestaande, nog in functie zijnde handelspost in het Navaho reservaat. Het was tegelijkertijd een winkel, postkantoor, veeopslagplaats, smidse, guesthouse en ontmoetingsplaats. Vaak het enige contact met de wereld buiten het reservaat.


De schuur werd in 1900 gebouwd en was het eerste gebouw in de regio met twee verdiepingen. Hier werden de schapen verzameld die de indianen verhandeld hadden.

Ieder jaar worden hier twee veilingen georganiseerd met waardevolle Navojo-tapijten en kunstwerken. geboortegrond.