zaterdag 8 november 2008

El Morro

Door de aanwezigheid van water aan de voet van deze zandstenen rots, werd El Morro een populaire kampplaats. Pueblo-indianen, Spanjaarden en Anglo's (blanke Amerikanen), allen lieten ze sporen na in de rots bij de waterput.


De oudste inscripties zijn van de Zuni die boven op de rots woonden in de Atsinna-pueblo. Daarna volgden de Spaanse veroveraars. De oudste inscriptie is die van de laatste Conquistador Juan De Oñate. Hij liet hier in 1605 een boodschap achter. Na de Spanjaarden kwam de Anglo's; soldaten, pioniers en andere avonturiers.Dit bleef doorgaan tot het begin van de vorige eeuw. Toen werd besloten om de site te beschermen en werd de rots een National Monument.
We wandelden vandaag de Headland-trail. Die gaat eerst langs de waterpoel en de inscripties. Daarna is het klimmen naar boven. Eerst tot aan de box canyon en dan over de top tot aan de ruïnes van de Atsinna-pueblo. Lastig maar schitterend. 

Old Zuni Mission

De Zuni zijn één van de Pueblo-indianenstammen in het Zuiden van de VS. Ze zijn met zo'n 12.000 en wonen in een pueblo rond de Zuni rivier in New Mexico.
De oude missiekerk ligt in het hart van de Zuni Pueblo. Ze werd door de Spanjaarden gebouwd in 1629 en na grondige renovatie in 1966 opnieuw in gebruik genomen.
Net zoals in de oorspronkelijke kerk werden de muren beschilderd met Zuni-goden, Kachinas.Om foto's te nemen van gebouwen moet je 10 USD betalen. Mensen mag je nooit fotograferen. Die 10 USD bleek weggegooid geld want het enige wat de moeite waard is, is de oude missiekerk. Het meest spectaculair zijn de muurschilderingen in de kerk, maar die mag je niet fotograferen. Zelfs niet mét 'permit'. We voelden ons serieus bekocht.

Gallup

Vele gevels in Gallup zijn versierd met muurschilderingen. Het zijn taferelen uit de roemruchte geschiedenis van dit stadje. hier is er eentje van de Santa Fe Railroad.Nog steeds word je in Gallup opgeschrikt door de stoomfluit van de treinen van de Santa Fe Railway. Dit was en is een van de grootste spoorlijnen in de VS. De legendarische spoorlijn zorgde mee voor de ontsluiting van het 'Wilde westen". De kilometerlange treinen rijden nog steeds door Gallup, maar nu zijn ze geladen met dubbeldeks containers.De Route 66, een ander icoon uit vervlogen tijden, speelde een belangrijke rol in de naoorlogse geschiedenis van de VS. Toen heel wat Amerikanen hun geluk zochten in Californië.Gallup telt nog veel Motels uit die periode en we zagen er ook een van de zeldzaam geworden 'Muffler Men". Dit zijn reuzen gemaakt uit glasvezel, die klanten moesten lokken.