maandag 10 november 2008

Albuquerque - Sant-Fe

Na de middag reden we via de Jémez Mountain Trail National Scenic Byway naar Los Alamos. Onderweg zagen we een grote kudde elkherten. Elk is de Amerikaanse naam voor het Wapitihert. Deze herten zijn bijna zo groot als een eland. Tijdens de bronsperiode zijn ze niet ongevaarlijk.

Door de plotse sneeuwbuien kwam er van wandelen niets terecht. We vorderden zeer traag. Er werden zelfs sneeuwruimers ingezet. We moesten ons nog reppen om tijdig in Los Alamos te zijn voor ons tweede museumbezoek.

Los Alamos is nog steeds het belangrijkste nucleair onderzoekscentrum in de VS.
We bezochten er het Bradbury Science Museum dat de geschiedenis van het Los Alamos National Laboratory vertelt. Deze gaat terug tot het Manhattanproject dat de eerste atoombom ontwikkelde. De rol van Oppenheimer, de vader van de atoombom, wordt er uitvoerig belicht. Je kan er ook replica's van Fat Man en Little Boy zien. Kleine bommetjes met grote gevolgen.

Atomic Museum Albuquerque

In de voormiddag bezochten we het National Museum of Nuclear Science & History in Albuquerque. In dit interessant museum kom je alles te weten over de toepassing van atoomenergie in de geneeskunde, energievoorziening maar ook oorlogsvoering. Als extraatje werd speciaal voor ons een film vertoond over het Manhattanproject. Dit was de geheime operatie waarmee de Amerikanen de atoombom ontwikkelden. Een heel interessante inleiding op ons bezoek aan Los Alamos dat we deze namiddag gepland hadden.